Vlada menja zakon: Biće obavezan ugovor o zajmu između fizičkih lica i overa kod javnog beležnika

Bez autora
Sep 15 2024

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog o dopuni Zakona o javnom beležništvu kojom se predviđa uvođenje obaveznih ugovora o zajmu u novcu između fizičkih lica u formi javnobeležničke isprave, budući da je trenutno u pravnom sistemu Srbije većina ovakvih transakcija nevidljiva za kontrolni aparat tokova novca.

Obavezan ugovor uveo bi se radi finansijske discipline i pravne sigurnosti, a javni beležnici bi, kao nosioci javnih ovlašćenja, potvrđivanjem ovih ugovora, privatne isprave prevodili u javne, pri čemu bi bio ustrojen i registar takvih ugovora radi kontrole i uvida Uprave za sprečavanje pranja novca u realnom vremenu, navedeno je u saopštenju Vlade.

Vlada je usvojila i izmene i dopune Uredbe o bezbednosti i zdravlju na radu na privremenim ili pokretnim gradilištima sa ciljem unapređenja bezbednosti i zdravlja zaposlenih i drugih lica na gradilištima.

Glavne izmene i dopune Uredbe, kako je objašnjeno, tiču se propisivanje roka u kome je investitor, odnosno zastupnik investitora, dužan da koordinatora za izvođenje radova upozna sa uvođenjem poslodavca ili drugog lica, a to bi bilo najkasnije sedam dana pre početka njihovog rada na gradilištu.

Izmene i dopune koordinatoru za bezbednost i zdravlje na radu omogućavaju da odlučuje o tehničkim, tehnološkim i/ili organizacionim rešenjima, radi planiranja različitih elemenata ili faza radova koji treba da se izvode istovremeno ili jedan za drugim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik